уторак, 16. фебруар 2016.

KIPARSKI LONAC

POTREBNO JE:
750 gr.svinjskog vrata bez koske
2 veća čena belog luka
1 lovorov list
cimet štap
kašika pire paradajza
veći krompir
125 ml.tomatina(paradajz sok)
250 ml.vode
2 kašike crvenog vina
kašika šećera
500 gr.crnog luka
250 ml.konzerve pelata
pirinač
bosiljak
so, biber

ENERGETSKA VREDNOST PORCIJE: 475 cal.



PRIPREMA:
Očišćeni crni luk ceo potopiti u vrelu vodu da stoji oko 15 min. Procediti pa svaku glavicu iseći na četvrtine.

Meso očistiti od masnoće i žilica, iseći na kockice, propržiti pa začiniti. Dodati rendani beli luk, lovorov list, cimet štap i paradajz pire pa dinstati poklopljeno oko10 min.na tiho, uz povremeno mešanje. Dodati crveno vino, tomatino i toplu vodu. Krčkati oko 3o min.poklopljeno uz povremeno mešanje. Dodati crni luk, so, biber i kockice krompira (ili sečen kao za pomfri) pa kuvati poklopljeno na tiho oko 20 min. Ukoliko je potrebno dodati još vode. Povremeno pažljivo promešati pazeći da se luk ne raspadne. Dodati krupno sečeni pelat zajedno sa sokom i šećer pa kuvati poklopljeno na tiho oko 10 min. uz povremeno pažljivo mešanje. Ukloniti cimet štap i lovor pa dodati bosiljak. Servirati uz skuvani pirinač.

Umesto svinjskog vrata, može se upotrebiti ista količina junećeg buta. Tada je vreme pripreme nešto duže.

Ukoliko koristite sitne glavice crnog luka, upotrebite ih cele bez sečenja na četvrtine.


2 коментара:

  1. Dopada mi se. Zašto se luk potapa u vrelu vodu? I ovo beležim. Hvala za lep recept.

    ОдговориИзбриши
  2. Kad sam pročitala recept i ja sam se pitala zašto se potapa u vrelu vodu. To je verovatno umesto blanširanja da bi se lakše skuvao. Mada, takođe, ne vidim svrhu. Jelo je vrlo ukusno i svima se dopada pa ću ga praviti još koji put. Probaću bez potapanja u vodu.

    ОдговориИзбриши