субота, 23. април 2016.

SALATA SA PŠENICOM

POTREBNO JE:
350 gr.pšenice
tikvica srednje veličine
1/2 kašičice ljute aleve paprike
3 kašičice pesto sosa
100 gr.zelene salate
so, biber
50 gr.seckanog indijskog oraha
sok od 1/2 limuna+1 kašičica
kašika ulja



ENERGETSKA VREDNOST: 500 cal./100 gr.

PRIPREMA:
Pšenicu staviti u veći sud pa naliti vodom skoro do vrha suda. Rukom promešati pa pažljivo odliti vodu. Postupak ponoviti još 3 puta. Tako ispranu pšenicu naliti sa 2 puta više vode (700 ml.) pa dodati kašičicu limun soka. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se natapa 12 sati. Dodati prstohvat soli pa u istoj vodi kuvati pšenicu do vrenja. Smanjiti temperaturu na najniže i ostaviti polupoklopljeno da se kuva oko 40 min,da sva voda ispari. Poklopiti pa ostaviti na isključenoj ringli oko 10 min. Skloniti sa ringle pa viljuškom rastresti zrna i ohladiti.

Pomešati rendanu tikvicu dobro oceđenu, kašiku ulja, so biber i sok od 1/2 limuna. Ostaviti na sobnoj temperaturi oko 30 min. Dodati skuvanu pšenicu (po potrebi oceđenu od viška tečnosti), pesto sos, seckani indijski orah, cepkanu zelenu salatu, ljutu alevu papriku, so i mlaz ulja. Sve dobro izmešati i ohladiti.

Нема коментара:

Постави коментар